Top 5
stofzuigers 2020
van stofzuigers.net
beste stofzuiger van 2020

Bosch Unlimited BBS1U224

Het Duitse merk Bosch staat als sinds zijn oprichting in 1886 bekend als fabrikant van technologische producten. In de fabrieken van Bosch worden vandaag de dag onder andere auto-onderdelen, gereedschap en huishoudelijke apparaten geproduceerd. ...

9.4
2 Dyson V11 Absolute

Dyson V11 Absolute

De Dyson V11 Absolute is de krachtigste stofzuiger van Dyson ooit! Dyson is een wereldwijd bekende Britse fabrikant van huishoudelijke apparatuur zoals föhns, ventilatoren en ook stofzuigers. De Dyson V11 Absolute wordt geleverd met twee ...

9.2
3 Rowenta Silence Force 4A+ Full Care RO6495

Rowenta Silence Force 4A+ Full Care RO6495

Deze Rowenta energiezuinige stofzuiger is ideaal voor gebruik zowel op harde als zachte ondervloeren. Het is een alleskunner. Er zit een speciale borstel bij voor dierenharen en hij is erg stil voor een stofzuiger. De RO6495 is mede hierdoor als ...

9
4 Rowenta Silence Force Cyclonic RO7681

Rowenta Silence Force Cyclonic RO7681

De Rowenta Silence Force Cyclonic RO7681 is een stofzuiger uit de hogere prijsklasse. Daar is niks mis mee als ook de prestaties overeenstemmen met het prijskaartje. De RO7681 is de perfecte mix van prestatie en comfort en hierdoor is hij ook de ...

8.8
5 Miele Blizzard CX1 Parquet Powerline

Miele Blizzard CX1 Parquet Powerline

Miele is een Duits merk dat kwaliteit en vertrouwen uitstraalt. Dit is zeker het geval voor dit goed doordacht model van stofzuiger. Het is een prijzige, stijlvolle stofzuiger, en dit prijskaartje creëert hoge verwachtingen. Deze stofzuiger is ...

8.3

Beste stofzuiger

Testrapport 2020

Ieder jaar test stofzuigers.net alle nieuwe stofzuigers die beschikbaar zijn voor de Nederlandse consument. Wij helpen je namelijk graag bij het vinden van de beste stofzuiger die past bij jouw behoeftes. En de keuze is groot, plus elke stofzuiger heeft weer zijn eigen handige functie. Denk hierbij aan stofzuigers met of zonder snoer, wel of geen zak, en met of zonder dweilfunctie. Maar dat is niet alles, er zijn ook nog verschillende sóórten stofzuigers: bijvoorbeeld robotstofzuigers of steelstofzuigers. In 2020 is er ook weer een ruim aanbod verschillende stofzuigers waar je uit kunt kiezen, en wij hebben de belangrijkste voor je getest!

We zijn dus druk bezig geweest met het testen van enkele van de allerbeste stofzuigers om te zien welke modellen de beste prestaties, betrouwbaarheid en waarde bieden. Je huis schoonmaken is veel eenvoudiger geworden, en met behulp van een goede stofzuiger wordt de klus niet alleen makkelijker, maar ook efficiënter.

In dit testrapport kun je onze bevindingen en aanraders vinden omtrent de beste stofzuigers van 2020. Ter beoordeling hebben wij gekeken naar de resultaten van alle soorten stofzuigers, dus niet alleen maar één bepaald type.

 

Bosch Unlimited BBS1U224

De Bosch Unlimited BBS1U224 kwam al als beste uit de test in ons steelstofzuiger testrapport. Dit kwam mede door zijn uitstekende prestatie in zuigkracht met een gemeten zuigvermogen van 245 luchtwatt.
Een zuigkracht die men zou verwachten bij een traditionele sledestofzuiger. Terwijl je hierbij nog steeds alle comfort van een steelstofzuiger behoudt. De stofzuiger heeft een oplaad- en gebruikerstijd van 60 minuten en wordt geleverd met een ruim aanbod extra opzetkopjes die je kunt gebruiken om de klus makkelijker te maken.

9.4/10 Read review
94 %
Set Lowest Price Alert
×
Notify me, when price drops
Set Alert for Product: Bosch Unlimited BBS1U224 - 389,00
Price history
×
Price history for Bosch Unlimited BBS1U224
Latest updates:
 • € 389,00 - 2 december 2020
 • € 429,00 - 17 november 2020
 • € 389,99 - 8 november 2020
Since: 8 november 2020
 • Highest Price: € 429,00 - 17 november 2020
 • Lowest Price: € 389,00 - 2 december 2020

Naar menu ↑

Dyson V11 Absolute

De Dyson V11 is een goede stofzuiger die in onze test zeer goed heeft gescoord, op vrijwel elk vlak. Mede hierom staat de V11 ook als tweede plaats in de steelstofzuiger test van 2020, een positie die grotendeels is ontstaan door zijn toch wel hoge prijskaartje. De V11 is een grote sprong van zijn voorganger, de V10, en scoort een veel hogere zuigkracht dan de V10. Wat de Dyson steelstofzuiger onderscheidt, naast zijn prestaties, zijn alle extra technologische snufjes die in deze stofzuiger zitten. Zo kan deze stofzuiger zelf de ondergrond herkennen en de zuigkracht zodanig aanpassen.

9.2/10 Read review
92 %
Set Lowest Price Alert
×
Notify me, when price drops
Set Alert for Product: Dyson V11 Absolute - Steelstofzuiger - €588,38
Price history
×
Price history for Dyson V11 Absolute - Steelstofzuiger
Latest updates:
 • € 588,38 - 23 november 2020
 • € 577,61 - 9 november 2020
Since: 9 november 2020
 • Highest Price: € 588,38 - 23 november 2020
 • Lowest Price: € 577,61 - 9 november 2020

Naar menu ↑

9.0 Rowenta Silence Force 4A+ Full Care RO6495

Zeker geen goedkope stofzuiger, helemaal voor zijn categorie sledestofzuigers met zak. Toch is dit een stofzuiger die zijn prijskaartje wel heel erg waard is. Het is een zeer krachtig apparaat, die zijn werk heel erg stil kan verrichten. Tijdens ons onderzoek presteerde de RO6495 uitstekend op zowel tapijt als op harde vloeren. Er wordt ook een speciaals kopje voor huisdieren meegeleverd. Dus heb je huisdieren en zoek je een goede stofzuiger om van al dat haar af te komen? De RO6495 presteerde het beste als het ging om het verwijderen van honden- en kattenhaartjes!

90 %
Set Lowest Price Alert
×
Notify me, when price drops
Set Alert for Product: Rowenta RO6495 Silence Force 4A Stofzuiger - €214,99

Naar menu ↑

Rowenta Silence Force Cyclonic RO7681

Rowenta stofzuigers zijn in beide soorten sledestofzuiger-tests als beste verkozen door ons in 2020. Dit is geen toeval, want het merk presteert uitstekend terwijl het ook ruim aandacht heeft besteed aan de gebruiksvriendelijkheid. De RO7681 is hier geen uitzondering van. Het is eigenlijk een soortgelijke stofzuiger als de RO6495, met als grootste verschil het feit dat de één wel een stofzuigerzak nodig heeft en de ander niet. Tuurlijk presteert RO7681  wat minder goed op zuigkracht, maar dat is vrijwel niet te merken als je eenmaal bezig bent!

8.8/10 Read review
88 %
Set Lowest Price Alert
×
Notify me, when price drops
Set Alert for Product: Rowenta Silence Force Cyclonic 4A RO7681EA - €211,00

Naar menu ↑

Miele Blizzard CX1 Parquet Powerline

Zoek je een stofzuiger puur gericht op zuigvermogen en is het niet erg als de stofzuiger wat opoffert in andere vlakken? De Blizzard CX1 Parquet PowerLine is dan zeker een kijkje waard. De CX1 heeft een van de hoogste metingen in ons onderzoek als het op zuigkracht aan kwam, en presteerde op zowel harde vloeren als tapijt uitstekend. Voor tapijt is het de best presterende stofzuiger uit ons onderzoek.
De stofzuiger van Miele heeft verder ook een zelfreinigingsfunctie voor zijn filter, die je een hoop werk bespaart. Daarnaast komt hij samen met een lange telescopische buis, wat hem net wat meer geschikt maakt voor langere gebruikers.

8.3/10 Read review
83 %
Set Lowest Price Alert
×
Notify me, when price drops
Set Alert for Product: Miele Blizzard CX1 Parquet PowerLine Stofzuiger - €310,99
Price history
×
Price history for Miele Blizzard CX1 Parquet PowerLine Stofzuiger
Latest updates:
 • € 310,99 - 16 november 2020
 • € 325,00 - 9 november 2020
Since: 9 november 2020
 • Highest Price: € 325,00 - 9 november 2020
 • Lowest Price: € 310,99 - 16 november 2020

Naar menu ↑

Hoe hebben wij de stofzuigers getest?

beste stofzuigers testen
Wij hebben ieder type stofzuiger binnen zijn categorie getest en onderling vergeleken. Vervolgens hebben wij de meetresultaten van ons onderzoek gebruikt om de beste stofzuiger te bepalen. Deze individuele testrapporten kun je onder andere hier vinden: stofzuiger met zak, stofzuiger zonder zak, steelstofzuiger, kruimeldief.

Om een duidelijke meting en beeld te krijgen van iedere stofzuiger hebben we onze test in drie delen ingedeeld. Ieder onderdeel is gericht op de analyse van een bepaald aspect van de stofzuigers. De meeste onderdelen zijn door ons zelf uitgevoerd in ons magazijn, terwijl we voor andere onderdelen ons eigen testpanel hebben opgesteld. Die drie onderdelen van onze stofzuigertest waren als volgt: Zuigprestatie, Gebruiksgemak en indien van toepassing Batterij. Iedere stofzuiger is hierop beoordeeld en is vervolgens op basis van een gemiddelde score van deze onderdelen geplaatst in onze lijst.

Zuigprestatie

De belangrijkste aspect van een stofzuiger is en zal altijd de zuigprestatie zijn. Je koopt immers de stofzuiger voor zijn vermogen om schoon te maken. De stofzuigers zijn ieder op meerdere methoden gemeten om een beter beeld te krijgen van hun zuigkracht.

stofzuiger-test
De belangrijkste eigenschap die is bepaald van iedere stofzuiger, is de luchtwatt. De luchtwatt van een stofzuiger is het percentage van het totale vermogen van de stofzuiger die daadwerkelijk wordt ingezet in de zuigkracht. Het geeft als het ware aan hoe effectief de stofzuiger omgaat met zijn vermogen. Des te hoger de luchtwatt van een stofzuiger, des te hoger zijn zuigkracht. Om deze waarde te meten hebben wij de zuigkop van de stofzuigers afgesloten in een plastic zak, gevuld met aantal liter lucht. Vervolgens zijn de stofzuigers aangezet en is gemeten hoelang het duurt tot de zak leeg is. Dit is vervolgens geconverteerd naar luchtwatt. Sommige stofzuigers zijn ook gemeten met een vacuümmeter die direct was verbonden met de motor.

Naast luchtwatt is ook gekeken naar hoe de stofzuigers presteren op verschillende oppervlaktes. Om hier een beter beeld van te krijgen hebben we gekeken hoe goed de stofzuigers verschillende afval schoon zuigen op verschillende soorten ondergronden (laminaat en tapijt).

Tot slot zijn de stofzuigers ook gemeten op hoe prestatie op penetratie van de zuigkracht. Hiervoor is een hoeveelheid gram zand verdeeld op een oppervlakte en is een de stofzuiger ingezet om een x aantal minuten zijn werk te doen. En is vervolgens gewogen hoeveel van het totale zand daadwerkelijk is opgezogen.

Ons stofzuiger test is altijd een beetje aangepast voor iedere soort stofzuiger omdat het niet mogelijk is om iedere stofzuiger op de zelfde methode te testen. Echter staan wij achter onze onderzoek en onze methodiek en geloven wij sterk dat dit een zeer duidelijk beeld schept van de prestatie van iedere stofzuiger binnen en buiten zijn soort.

Gebruiksgemak

In dit onderdeel is er gekeken naar hoe gebruiksvriendelijk iedere stofzuiger is. Sommige soorten stofzuigers hebben van nature een betere gebruikersgemak dan andere, hier is rekening mee gehouden bij onze beoordeling. De eigenschappen die in dit onderdeel van de stofzuiger test zijn vergeleken waren de gewicht, luchtfiltering en geluidsoverlast van iedere stofzuiger. De waarde van deze eigenschappen hebben wij zelf gemeten in ons magazijn. Dit gedeelte is verantwoordelijk voor 40% van de gebruiksgemak score.

Hoe gebruiksvriendelijk een stofzuiger daadwerkelijk is kan niet alleen objectief gemeten worden en is ook zeer afhankelijk van hoe gebruikers het ervaren. Om hier een beter beeld van te krijgen hebben wij voor iedere soort stofzuiger een testpanel ingezet die voor verschillende periodes de stofzuigers heeft getest. Vervolgens is hun mening en score meegenomen in het uiteindelijke normering voor het onderdeel van gebruikersgemak en woon voor 60% mee in de score.

Batterij

In dit onderdeel is gekeken naar alle aspecten die relevant zijn aan de batterij van de stofzuigers. Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat dit onderdeel alleen voor steelstofzuigers en kruimeldieven geldt. Mede omdat stofzuigers met en zonder zak werken op stroom en geen gebruik maken van een batterij.

Voor de stofzuigers waar dit onderdeel wel van toepassing voor is, hebben we de actietijd en oplaadtijd gemeten. De actietijd is de hoelang een stofzuiger zijn werk kan doen op maximale vermogen tot de batterij weer opgeladen moet worden. De oplaadtijd is hoelang het duurt voor de batterij weer volledig is opgeladen en de stofzuiger weer gebruikt kan worden. Zowel de actietijd als de oplaadtijd wogen in dit onderdeel even sterk mee in de uiteindelijke score.

Naar menu ↑

Hoe hebben wij de beste stofzuiger gevonden?

Stofzuiger testen op zuigkracht

Luchtwatt & vermogen

Zoals al eerder in ons rapport is gemeld is luchtwatt afgeleid van het totale vermogen van een stofzuiger. Het geeft een meetbare waarde van hoeveel zuigkracht de stofzuiger heeft, en met hoeveel snelheid de lucht wordt verplaatst door de stofzuiger. Daarnaast geeft het ook aan hoe goed de penetratievermogen is van een stofzuiger. De penetratievermogen hoe diep de stofzuiger daadwerkelijk kan schoonmaken. Een belangrijk eigenschap als je huis bestaat uit tapijt!

Één van onze bevindingen tijdens ons onderzoek, was dat er geen duidelijke correlatie was tussen de vermogen en luchtWatt. In andere woorden een stofzuiger met een hoog vermogen presteert niet automatisch beter dan een stofzuiger met een laag vermogen. Wel was er een duidelijk meetbaar verschil in prestatie te zien rond +/-20% van het gemiddelde vermogen van iedere stofzuiger. In andere woorden, 20% hoger vermogen van 700W (840 W) presteert vaak ook 20% beter in zuigvermogen. Het tegenovergestelde is ook waar. Boven ongeveer 20% was er duidelijk geen correlatie meer zichtbaar.

Over het algemeen scoren bekabelde stofzuigers veel beter qua zuigkracht dan stofzuigers die werken op batterij. Waar stofzuigers met zak duidelijk gemiddelde als beste presteren in dit vlak. Wel is het interessant om te zeggen dat stofzuigers die werken op batterij de afgelopen jaren steeds beter en beter presteren en steeds dichter in de buurt komen qua zuigkracht.

Rendement

Het rendement van een stofzuiger is heel dicht verbonden met de luchtwatt van een stofzuiger. Het rendement zegt namelijk wat over hoeveel van de elektrische vermogen van een apparaat effectief wordt gebruikt. In andere woorden hoeveel % van het totale energie wordt gebruikt voor het daadwerkelijk opzuigen van vuil en gaat niet verloren aan geluid en warmte.

In het geval van stofzuigers kan je ook net een beetje specifieker kijken. Je wilt namelijk niet zomaar zuigkracht, waar de zuigkracht zich bevindt is net zo belangrijk. Een goede stofzuigermond en ontwerp helpen hier enorm bij, en dit is de reden waarom het tweede deel van onze test wordt uitgevoerd. We kunnen dan visueel inspecteren hoeveel van de zuigkracht die de stofzuiger genereert ook daadwerkelijk gericht zijn werk doet.

Één aspect dat duidelijk opvalt in 2020 is dat nieuwere stofzuigers over het algemeen veel duurzamer zijn dan hun oudere tegenhangers. Een stofzuiger van 2015 werkt veel minder efficient dan een stofzuigers van 2019 of 2020.

Energielabel

Het Europese energielabel waar wij allen al redelijk bekend mee zijn is begin 2019 ongeldig verklaard. Deze uitspraak gemaakt in het Hof van Justitie is onmiddellijk in gang gezet. Het Hof vond dat de huidige manier waarop het energielabel wordt opgesteld en wordt bepaald voor stofzuigers niet volledig voldoet aan de Europese Energielabelwet. Het huidige energielabel mag hierdoor niet meer gebruikt worden en de Europese commissie werkt momenteel aan een nieuw energielabel. Dit geldt alleen voor stofzuigers en het label is nog steeds geldig voor andere apparatuur.

Om deze redenen gebruiken wij momenteel het energielabel niet in onze bepaling, onderzoek en oordeel.

Gewicht

Als je regelmatig stofzuigt dan ben je zelf al bewust hoe belangrijk een lichte stofzuiger kan zijn. Het is namelijk een apparaat die je steeds van A naar B moet bewegen. Daarnaast is het ook in huizen met meerdere verdiepingen zo dat je de stofzuiger de trap op moet tillen. In dat geval is een grote zware stofzuiger niet erg handig.

Tijdens ons onderzoek bleek er een duidelijke verbinding tussen hoe zwaar een stofzuiger en hoevaak per week er daadwerkelijk wordt gestofzuigd. Consumenten die bijvoorbeeld een steelstofzuiger gebruiken, een stofzuiger soort die van nature veel lichter is dan een stofzuiger met zak. Merken ook dat ze vaker en sneller stofzuigen. Dit komt omdat het veel gemakkelijker is even snel de stofzuiger te pakken en schoon te maken.

Geluidsoverlast

Aangegeven met dB. Een stofzuiger die veel geluid maakt word niet altijd als negatief ervaren. Het is een eigenschap die heel erg persoonlijk ligt. Het is geen kenmerk waar echt naar gekeken moet worden tenzij je een jong kind of huisdier hebt die last heeft van de stofzuiger. In zulke gevallen is geluid een overlast die vaak vermeden of verminderd wil worden. Om deze reden geven wij ook duidelijk in onze top 5 aan wat de stilste opties zijn.

Ervaring van gebruikers

Wij hebben afhankelijk van de soort stofzuiger een testpanel opgesteld die tussen 25-30 leden bestond. Dit panel heeft vervolgens gedurende één maand de stofzuigers thuis getest. Vervolgens is individueel contact met iedere lid gehad en hun ervaring genoteerd.

Daarnaast hebben wij ook gekeken naar de ervaring en reviews van consumenten die het product wat langer hebben gebruikt. Deze ervaringen kun je natuurlijk zelf ook vinden op websites waar het product beschikbaar is (Bol.com, Coolblue ..).

Naar menu ↑

Soorten stofzuigers

Sledestofzuiger met zak

Stofzuigers met zak hebben net als alle andere soort stofzuiger een HEPA 13-filter zak die helpen als je allergisch bent. Echter werkt de stofzuigerzak van dit soort stofzuiger als een extra filter laag die een enorme invloed heeft op de hoeveelheid deeltjes die vrij komen. Hierdoor is een stofzuiger met zak extra aan te raden als je last hebt van een allergie.
Daarnaast heb je met een stofzuiger die een zak heeft een veel hygiënischere methode om de stofbak leeg te maken, en komt er tijdens het omwisselen vrijwel geen viezigheid of stof bij vrij. De opvangcapaciteit van een stofzuiger met zak is daarnaast ook een stuk groter. Je moet gemiddeld om de 3 maanden de stofzuigerzak omwisselen. Dat brengt wel als enige grote nadeel dat je wat duurder uit bent met een sledestofzuiger met zak.

SledeStofzuiger zonder zak

Een stofzuiger zonder zak heeft al van nature de voordeel dat het na aanschaf geen zakken meer hoeft aan te schaffen. Zo’n zak is namelijk niet goedkoop en kost al snel een merk stofzuigerzak 2 á 3 euro. Een bedrag dat heel snel kan ophopen als je regelmatig moet stofzuigen! Stofzuigers zonder zijn over het algemeen ook wat zuiniger qua verbruik. Kortom, je zult met een zakloze stofzuiger snel besparen op zowel stroomkosten en de extra kosten voor een stofzuigerzak.

Daarnaast zijn sledestofzuigers zonder zak gemiddeld 5% lichter en hebben ze vaak een veel moderner ontwerp dan hun met zak soortgenoot.

Steelstofzuiger

De voordeel van steelstofzuiger ligt hem grotendeels in gebruikersvriendelijkheid. Ze maken een klus zoals stofzuigen een stuk aangenamer. Dit komt mede door twee eigenschappen, namelijk dat een steelstofzuiger werkt op een batterij en dus de consument niet moet zoeken naar een stopcontact en werkt met een radius. Daarnaast zijn ze ook vele stukken lichter dan een sledestofzuiger. Gemiddeld is een steelstofzuiger tot wel 270% lichter dan een sledestofzuiger!

Kruimeldief

Kruimeldieven dienen ongeveer het zelfde taak als een steelstofzuiger. Ze richten zich namelijk puur op gemak! Door een kruimeldief in handbereik te hebben hoef je niet een zware stofzuiger erbij te pakken om een ongeluk schoon te maken. In tegenstelling tot een steelstofzuiger is een kruimeldief een veel goedkopere aankoop die enorm veel luxe oplevert voor huishoudelijke klusjes.

Vergelijk items
 • Total (0)
Vergelijken